21 Temmuz 2009 Salı

KUMAŞ TÜRLERİNİ NASIL TANIRSINIZ?

Yün : Yüksek ısıda yıkandığında çeker ve eğer asılarak kurutulursa deforme olur. Isıyı çok iyi yalıtır, yüksek nem emme özelliği vardır ve kaybettiği şeklini kolayca bulur. Keçeleşmeye ve sararmaya eğilimlidir.

Pamuk : Yüksek ısıda yıkandığında çeker, ütülenmeye karşı dayanıklıdır ve eğer renkli ise ilk yıkamada tek başına olmasına dikkat edilmelidir. Serin tutar ve esnektir, sürtünme ve darbelere karşı dayanıklıdır. Yıkamalar karşı renk dayanıklılığı yüksek değildir ve kırışmaya eğilimlidir.

Keten : Daima elde ve soğuk su ile yıkanmalıdır, santrifüjlü makinede kuru temizleme yapılmalı ve çok sıcak su ile yıkanmamalıdır. Ütülenmeye dayanıklıdır. Serin tutar ve dokunuşu yumuşaktır, kire dayanıklıdır. Kırışma eğilimi çok yüksektir.

İpek : Çok yüksek ısıda ve santrifüjlü makinede yıkanmaz. İnatçı lekeler söz konusu olduğunda bir uzmana başvurmak gereklidir.Düşük ısıda ve buharsız ütülenmelidir. Dayanıklıdır, çok hafiftir, dokunuşu yumuşak ve hoştur. Renk dayanıklılığı yüksektir. Terlemeye ve çitilenmeye karşı hassastır.

Hiç yorum yok: